Wat houdt ‘Goudsmid’ eigenlijk in?

De meeste mensen kunnen aan de naam wel aflezen wat een goudsmid ongeveer doet: de smid werkt met goud. Maar hoe en in wat voor vorm? Dat leggen we u graag uit in ons blog.

Wat doet een Goudsmid?

Een goudsmid is een metaalbewerker, een specialist in het ontwerpen en maken van sieraden, gebruiksvoorwerpen en kunstvoorwerpen van edele metalen. Een goudsmid gebruikt verschillende technieken, zoals smelten, gieten, solderen en zetten. Hiernaast kan een goudsmid een sieraad maken, repareren en aanpassen naar uw wens!

Een gediplomeerd goudsmid, zoals Nelleke Plegt, maakt hierbij meestal gebruik van de edele metalen.

Wat kan goudsmid Nelleke Plegt:

Historie Goudsmeden

Goudsmeden kent een lange historie. Deze begon naar schatting al in 6500 voor Christus. Een aantal vondsten in Turkije vormden de aanleiding voor deze schatting. Na meerdere vondsten uit de periode van 3500 – 2500 voor Christus werd duidelijk dat men ontdekt had dat de metalen goud, koper, zilver en ijzer smeedbaar en buigbaar waren en dat de metalen konden worden uitgegloeid en gesmolten. In deze periode werkten goudsmeden vooral met hout, steen en hoorn. Houtskool was hierbij ideaal, omdat ze de temperatuur van het vuur snel omhoog konden brengen door erop te blazen. Dit zorgde ervoor dat de metalen mooi plat en dun konden maken. Plaat en folie zijn dan ook de oudste vormen van bewerkt goud.

In de Middeleeuwen ging de ontwikkeling van goudsmeden door. In deze periode waren goudsmeden vrijwel altijd in dienst van kerkelijke instellingen. In 1430 specialiseerden goudsmeden zich ook in graveren, wat een kunst op zich is. Na de afschaffing van de gilden rond 1800, kreeg de uitoefening van het beroep echt vrijheid. Ook nu ontwikkelt deze branche zich nog steeds door om zo de mooiste sieraden voor u te kunnen maken.


2022-08-16T14:56:46+01:00