Actueel 2018-11-22T14:18:42+01:00

Goudsmid Nelleke Plegt heeft het mooiste vak van de wereld!

In hartje Delden bevind zich de ambachtszaak van Nelleke Plegt, goudsmid. “Goudsmid zijn betekent dat je sieraden maakt, niet alleen goud maar ook van andere metalen, zoals zilver, titanium en RVS. Hier worden vaak andere elementen aan toegevoegd zoals edelstenen”

Drie jaar geleden rondde Nelleke de opleiding voor goudsmid af met een eervolle vermelding voor haar eindopdracht. Ze begon als zelfstandig goudsmid en na een half jaar ging ze in een samenwerkingsverband: Raats & Plegt Edelsmeden verder. Sinds augustus van dit jaar gaat ze op dezelfde locatie op eigen kracht verder.

Nelleke maakt sieraden in opdracht, ontwerpt sieraden en geeft cursussen en workshops.
Veel creativiteit kan ze kwijt in het maken van herinneringssieraden. “Mensen komen bij mij met oude sieraden. Er zijn veel mogelijkheden om deze sieraden te verwerken. Je kunt ze helemaal omsmelten en een eigentijds sieraad laten maken. Je kunt ook een edelsteen, inscriptie of bewerking, behouden en verwerken.” Ze ontwerpt ook sieraden waarin as, een plukje haar, de afdruk van een voetje of een handje, een vingerafdruk, een tandje is verwerkt. “Er kan zoveel, mensen staan er soms versteld van.”

Trouwringen
Unieke trouwringen voor een uniek stel: Nelleke bedenkt en ontwerpt ze samen met het paar. Samen komen we tot het bijzondere ringen paar en worden alle wensen er in verwerkt. “zo worden de ringen die je je hele leven draag nog specialer”

Bijzondere sieraden voor een speciale gelegenheid, of een mooi sieraad dat bijna elke dag gedragen wordt? Nelleke ontwerpt het samen met de klant. Van romantisch, verfijnd tot strak en stoer. “Het werken in opdracht zorgt voor veel variatie in mijn werk. Hierdoor is elke dag en opdracht anders. Samen komen we tot het perfecte ontwerp voor u”.

Zelf ontwerpt ze haar eigen strakke sieradenlijn van blokjes, balletje en rechthoeken met zowel ruwe als geslepen edelstenen. Anders dan anders, ongedachte en opvallende combinaties.

Sieraden van andere sieradenontwerpers en goudsmeden Frank van Zwicht, Manon ter Horst, Uni10, Brech en Schwab zijn eveneens verkrijgbaar bij Plegt.

Nelleke verzorgt cursussen  en workshops. De cursussen zijn elke week op woensdag en op vrijdag. De workshops zijn voor minimaal drie tot maximaal acht mensen. Data worden overlegd met de deelnemers. Eens in de maand houdt ze een open workshop, op de zaterdag. “Daaraan kunnen mensen meedoen die samen een groep gaan vormen. Hiervan staan de data op de site”.

Wat Nelleke betreft is goudsmid het mooiste vak van de wereld. “Je mag mensen blij maken, ook als het om een droeve gebeurtenis gaat. Mensen vertrouwen me hun verhaal toe en dan mag ik iets bijzonders voor hen maken. Dat vind ik een eer.”